Kalėdų vakaro patiekalai, kurie gali jus nustebinti

Šventinis sezonas sparčiai artėja, o kartu su juo - ypatingas laikas su artimaisiais, spygliuočių kvapu alsuojantys namai ir... daugybė unikalių skonių! Tradiciniai Kalėdų vakaro patiekalai gali labai skirtis priklausomai nuo regiono ir kulinarinių pomėgių. Pasidomėkite, kas ant Kūčių stalo būna įvairiose Lietuvos kraštuose, ir atraskite naujų įdomių patiekalų!

Salierai ir tofurnikas - variacijos Kalėdų vakaro patiekalų tema

Žuvis, barščiai, kopūstai su žirniais, aguoniniai pyragėliai... - tikriausiai kiekviename Lietuvos regione juos su skoniu valgome Kūčių vakarą. Daugelyje namų tą vakarą ant stalo būna net dvylika patiekalų, simbolizuojančių dvylika metų mėnesių arba dvylika apaštalų. Be daugeliui iš mūsų pažįstamų tipinių Kūčių vakaro patiekalų, „šeimininkės“ ir „šeimininkai“ ruošia ir kitus patiekalus, kurie gali mus labai nustebinti. Maža to, klasikinius jų variantus vis dažniau keičia veganiški arba be glitimo. Šiais laikais yra daugybė galimybių - ir šios variacijos nereikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių. Pažvelkime į šiuos įdomius skonius iš arčiau...

Formuota tešla
troškinys puode

Salierai arba veganiška salierų žuvis

Salierai yra puiki Kalėdų išvakarių karpio ar kitos žuvies alternatyva tiems, kurie laikosi veganiškos dietos. Kaip matyti iš pavadinimo, šis patiekalas ruošiamas iš salierų pagrindo - o skonis beveik identiškas tikros žuvies gabalėliui!

Ingredientai dvylikai gabalėlių:

- 1 kg salierų;
- 2 lapų jūros dumblių + 5 lapai kotletams apvynioti;
- 2 šaukštai sojų padažo;
- 2 l daržovių sultinio;
- druskos ir pipirų;
- 4 lauro lapai;
- 2 kvapieji pipirai
- šaukštelis kalendros sėklų;
- apvoliojimui: augalinis pienas/vanduo, kvietiniai/kukurūzų/ryžių miltai;
- augalinis aliejus.

Paruošimas:

1. Nulupkite salierus ir supjaustykite 1 cm storio griežinėliais.
2. Į didelį puodą supilkite sultinį, sudėkite du nori jūros dumblių lapus, prieskonius, lauro lapus, kalendrą ir sojų padažą.
3. Viską užvirinkite, sudėkite salierus ir virkite, kol jie visiškai suminkštės (apie 15-20 min.).
4. Minkštus salierų griežinėlius išimkite iš puodo, kad atvėstų, saugokite, kad nesulūžtų.
5. Išimkite iš puodo, kad atvėstų.Supjaustykite jūros dumblių lapus siauromis juostelėmis.
6. Paruoškite pieną / vandenį ir miltus apvoliojimui.
7. Salierų griežinėlius pagardinkite druska ir pipirais, įvyniokite į nori, pamerkite į pieną ir apvoliokite miltuose.
8. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite salierų griežinėlius po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės.

Salierus galima patiekti bet kaip - su bulvėmis ir salotomis arba su šviežios duonos riekele, būtent taip klasikinė žuvis patiekiama Kūčių vakarą.

Austrių grybai migdolų plutoje

Kalėdų išvakarėse būtinai patiekiami grybų patiekalai - anksčiau tikėta, kad grybai turi stebuklingų galių ir garantuoja sveikatą bei stiprybę. Todėl dar vienas skanus Kalėdų vakaro patiekalas yra aromatingi austrių grybų kotletai su migdolais - veganiškas ir be glitimo variantas. Juos paruošti labai paprasta!

Ingredientai 8 kotletams:

- 8 austrių grybų;
- 150 g blanširuotų migdolų;
- 4-5 valgomųjų šaukštų petražolių (šviežių), raudonėlių arba čiobrelių;
- 2 valgomųjų šaukštų mielių dribsnių (nebūtina);
- jūros druskos ir pipirų;
- 4 valgomųjų šaukštų avižinių miltų be glitimo;
- vandens / augalinio pieno.

Paruošimas:

1. Migdolus paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje 100 °C temperatūroje (apie 20 min.), atvėsinkite ir sumalkite, pvz., elektriniu kavos pupelių malūnėliu.
2. Austres nuplaukite, nusausinkite ir pagardinkite druska bei pipirais.
3. Petražoles susmulkinkite ir sumaišykite su maltais migdolais, tada į mišinį įberkite mielių dribsnių.
4Miltus sumaišykite su vandeniu ir (arba) augaliniu pienu, kol gausis tirštos grietinėlės konsistencijos mišinys.
5. Austrių grybus pamerkite į miltus su vandeniu ir (arba) augaliniu pienu ir apvoliokite migdolų tešloje.
6. Grybus kepkite įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie lengvai paruduos.

Štai ir viskas! Austrių grybai su migdolais puikiai tinka ir prie bulvių, ir prie košės.

skardinės
puodas ant dujų

Koldūnai su grikiais ir tofu

Koldūnai neabejotinai yra vienas pagrindinių Kūčių vakarienės patiekalų. Be klasikinės kopūstų ir grybų versijos, galite patiekti ir papildomą šio gardaus patiekalo variantą - pavyzdžiui, koldūnus su... grikių kruopomis ir tofu!

Tešlos ingredientai (maždaug 35 koldūnams):

- 280 ml speltų miltų;
- 280 ml ruginių miltų;
- 280 ml kvietinių miltų;
- apie 280 ml verdančio vandens.
Įdaro ingredientai:
- ¾ puodelio sausų skrudintų grikių kruopų;
- 200 g tofu;
- 2 didesni svogūnai;
- 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių;
- 2 arbatiniai šaukšteliai obuolių acto;
- druskos ir pipirų;
- pusė arbatinio šaukštelio saldžios rūkytos paprikos;
- 2-4 arbatiniai šaukšteliai raudonėlio;
- aliejaus.

Paruošimas:

1. Sutrinkite tofu, tada supilkite citrinos sultis ir obuolių sidro actą.
2. Manų kruopas virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės, o kai išvirs, leiskite atvėsti.
3. Svogūną nulupkite, supjaustykite smulkiais kubeliais ir kepkite aliejuje, kol suminkštės.
4.Sumaišykite visus įdaro ingredientus, pagardinkite druska, pipirais, raudonėliais ir paprika ir palikite pastovėti, kol ruošite tešlą.
5. Miltus supilkite į dubenį, įberkite žiupsnelį druskos, supilkite verdantį vandenį ir aliejų.
6.Viską sumaišykite šaukštu ir imkitės minkyti tešlą iki vientisos masės.*
7. Paruoštą tešlą iškočiokite iki reikiamo storio ir iš jos išpjaukite vienodus apskritimus, pavyzdžiui, stikline.
8. Tešlos gabalėlius pripildykite įdaro ir sulipdykite, tada koldūnus dėkite į verdantį vandenį ir virkite 4-5 minutes (šaldytus - 2 minutėmis ilgiau).
*jei minkymo metu tešla bus per plona, tiesiog įberkite speltų miltų.

Pierogi su grikių kruopomis yra gerai žinomas Pomeranijos regiono patiekalas. Tačiau pridėjus tofu ir rūkytos paprikos, jie tampa dar įdomesni ir puikiai tinka veganams Kūčių vakarą.

kubeliai
vakarienė

Kalėdinė grybų sriuba be glitimo

Kvapnūs grybai yra vienas pagrindinių Kalėdų vakaro patiekalų ingredientų. Jau žinote austrių grybų su migdolais receptą - atėjo metas taip mėgstamai grybų sriubai, bet be glitimo!

Ingredientai maždaug 8 porcijoms:

- 600 g baravykų;
- 2 svogūnų;
- 1,5 l sultinio;
- 2 šaukštų sviesto;
- druskos ir pipirų;
- pasirinktinai 18 proc. grietinėlės;
- 250 g makaronų "łazanki" be glitimo.

Paruošimas:

1. Grybus nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.
2. Svogūnus supjaustykite kubeliais ir pakepinkite svieste.
3. Sudėkite grybus prie svogūnų ir viską troškinkite apie 15 minučių.
4. Grybus ir svogūnus užpilkite sultiniu, pagardinkite prieskoniais ir viską virkite, kol suminkštės.
5. Makaronus išvirkite atskirame puode pasūdytame vandenyje.
6. Galiausiai sriubą išbalinkite grietinėle.

Ši grybų sriuba be glitimo užkariaus daugelio širdis - ji būtinai turi būti ant Kalėdų stalo!

Šiuolaikiškas daržovių salotų variantas

Visi žino tradicines daržovių salotas, kurios ant lietuvių stalo puikuojasi nepriklausomai nuo progos. Per Kalėdas jų taip pat galime rasti daugelyje namų. Jei jums šiek tiek nusibodo klasikinis šių taip mėgstamų salotų variantas, turime receptą naujovišku viršeliu. Jis praturtintas keliais „moderniais“ priedais, kurie suteikia visiškai naują skonį!

Sudedamosios dalys (1 dubeniui):

- 4 morkos;
- 2 petražolių šaknys;
- 3 bulvės;
- nedidelis gabalėlis saliero;
- 3 marinuoti agurkai;
- 4 kiaušiniai;
- skardinė konservuotų žirnelių;
- druska ir pipirai;
- majonezas;
- naujovė: 1 svogūnas (geriausia raudonas), 2 obuoliai ir 2 šaukštai medaus!

Paruošimas:

1. Morkas, petražoles, salierus ir bulves nuplaukite ir virkite, kol suminkštės, žiūrėdami, kad nepervirtų.
2. Išvirusias morkas atidėkite į šalį, kad atvėstų, tada kruopščiai nulupkite.
33. Atskirame puode kietai išvirkite kiaušinius; kietai virtus kiaušinius perliekite šaltu vandeniu, o atvėsusius nulupkite.
4. Nuluptus svogūnus ir marinuotus agurkus supjaustykite smulkiais kubeliais.
5. Daržovėms, bulvėms ir kiaušiniams supjaustyti naudokite specialią apvalią pjaustyklę.
6.Nusausinkite marinuotus žirnelius, sudėkite juos į dubenį ir sudėkite visus kitus ingredientus.
7. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais obuolius ir įpilkite du valgomuosius šaukštus medaus.
8Kai medus pradės karamelizuotis, sudėkite pjaustytus obuolius į keptuvę, kad paruduotų.
9. Kai atvės, sudėkite karamelizuotus obuolius į dubenį kartu su kitais ingredientais.
10. Įpilkite majonezo, druskos ir pipirų ir atvėsinkite salotas.

Svogūnai ir karamelizuoti obuoliai tikrai nepriklauso tradicinėms lenkiškoms daržovių salotoms. Tačiau pirmieji suteiks salotoms pikantiškumo, o antrieji - ištirps burnoje... ir dar labiau asocijuosis su Kalėdomis!

daržovės o
maišytuvai

Kaip dėl ko nors desertui? Imbierinis kumpis su slyvomis

Po Kūčių vakarienės visi mėgsta saldumynus. Jei ieškote alternatyvos klasikiniam sūrio pyragui ar meduoliams, rinkitės... imbierinį kalakutą! Tai puikus pasirinkimas visiems veganams, tačiau jis bus skanus visiems - nepriklausomai nuo jūsų kasdienės mitybos. Jei pasirinksite meduolių versiją be glitimo, svečiai, sergantys celiakija arba netoleruojantys glitimo, taip pat galės mėgautis pyragu.

Ingredientai pagrindui (20 cm torto formai):

- 140 g minkštų meduolių;
- 60 g žemės riešutų sviesto.

Ingredientai „sūrio“ įdarui:

- 2 kubeliai natūralaus tofu;
- 140 g minkštų meduolių;
- skardinė kokosų pieno;
- 40 g bulvių miltų;
- 3-4 šaukštai cukraus pudros;
- sauja džiovintų slyvų;
- visos citrinos ir pusės apelsino sultys;
- ¼ puodelio romo;
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto.

Įdarui skirti ingredientai:

- juodojo šokolado plytelė;
- 2 minkšti meduoliniai / prieskoniniai sausainiai;
- 3-4 šaukštai augalinio pieno, pavyzdžiui, avižų pieno.

Paruošimas:

1. Meduolius sutrupinkite į mažesnius gabalėlius ir sumaišykite iki vientisos masės su žemės riešutų sviestu.
2. Torto formos dugną užpildykite meduolių/prieskoninių sausainių tešla ir padėkite į šaldytuvą.
3. Nuplaukite džiovintas slyvas, užpilkite jas romu ir atidėkite į šaldytuvą, kad išmirktų.
4. Slyvas nuvalykite, užpilkite romu ir atidėkite į šaldytuvą.Nusausinkite tofu ir sumaišykite iki minkštos masės su apelsinų ir citrinų sultimis.
5. Sudėkite imbierinius sausainius, kokosų pieną ir dar kartą sumaišykite.
6. Suberkite cukraus pudrą ir bulvių miltus ir sumaišykite iki vientisos masės.
7.Supilkite kreminio sūrio masę į dubenį, įmaišykite vanilės ekstraktą ir džiovintas slyvas (prieš tai nusausintas nuo romo).
8. Išimkite torto formą iš šaldytuvo, supilkite masę ant meduolių ir graikinių riešutų dugno ir kepkite
su ventiliatoriumi 180 °C temperatūros orkaitėje 40-50 min.
9.Iškepusį ir atvėsusį pyragą kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą.
10. Pašildykite užpilui skirtą pieną (kol tik užvirs) ir jame ištirpinkite šokoladą.
11. Paruoštą užpilą supilkite ant pyrago viršaus, papuoškite smulkintais meduoliais ir palikite visiškai sustingti.

Jums seilė varva nuo minties apie šį unikalų pyragą... Šalia tradicinio sūrio pyrago ir aguonų pyrago jis atrodys tikrai puikiai!

vaisiai dubenyje
stalinis robotas

Kompotas su citrusinių vaisių prieskoniu

Kalėdų išvakarėse džiovintų vaisių kompoto pristatinėti nereikia. Vieni žmonės jį mėgsta, kiti vengia. Tiems, kurie priklauso pirmajai grupei, šiandien siūlome šiek tiek modernizuotos versijos receptą - džiovintų kompotų su... citrusinių vaisių prieskoniu!

Ingredientai 1,5 l kompoto:

- 150 g džiovintų obuolių;
- 50 g rūkytų džiovintų obuolių;
- 100 g rūkytų kriaušių;
- 80 g džiovintų abrikosų;
- 80 g džiovintų slyvų;
- 45 g spanguolių;
- 6 gvazdikėliai;
- 2 cinamono lazdelės;
- didelis apelsinas;
- citrina;
- 3 l vandens.

Paruošimas:

1. Džiovintus vaisius užpilkite vandeniu, palikite trumpam nuplauti ir išpilkite vandenį.
2. Į puodą supilkite 3 l vandens, sudėkite nuplautus džiovintus vaisius ir palikite 8-12 valandų (pvz., per naktį), kad gerai išmirktų.
3. Praėjus atitinkamam laikui, į puodą su vandeniu ir vaisiais suberkite gvazdikėlius ir cinamoną.
4. Į puodą su vaisiais suberkite gvazdikėlius ir cinamoną.Užvirkite, o kai užvirs, puodą uždenkite dangčiu ir sumažinkite ugnį.
5. Kompotą virkite 30 minučių ant silpnos ugnies.
6. Praėjus šiam laikui, į kompotą įpilkite šviežiai spaustų citrinų ir apelsinų sulčių.
7. Išmaišykite ir virkite dar 10 minučių.

Džiovintų vaisių kompotas su citrusiniais vaisiais yra daug gaivesnio skonio, o apelsinas suteikia išties šventiško akcento. Jį galima patiekti karštą arba šaltą, tiesiai iš puodo arba atskiestą vandeniu. Taip pat verta kompotą pasaldinti medumi arba cukranendrių cukrumi.

sausra
arbata virdulyje

Šie receptai garantuos dar įdomesnę patirtį jūsų skonio receptoriams, o prie stalo susirinkę artimieji bus išties sužavėti. FormAdore rasite stilingų indų elementų, ant kurių galėsite elegantiškai patiekti paruoštus patiekalus. Taip pat rasite kepimo padėklų, serviravimo padėklų ir dekoratyvinių priedų kalėdiniam stalui. Susiraskite dar reikalingus priedus, keliaukite į virtuvę ir leiskitės užvaldomi Kalėdų ruošos magijos!

Kalėdų stalo serviravimas
Kalėdų eglutė ant lėkštės

Dalintis