„Weck“ stiklainių pasterizavimas 6 etapais
Pasterizuoti stiklainiai ne visada atrodo vienodai. Šiandien jums parodysime, kokių taisyklių reikia laikytis, kad „Weck“ stiklainių pasterizavimas būtų visiškai sėkmingas (ir saugus). Pradėkime!
Keletas žodžių...
iš pat pradžių viską paaiškinti. Pasterizacija yra nukenksminimo procesas. Tai ir yra trumpai tariant. Konservavimo indus pasterizuojame, kad galėtume juos ilgai laikyti ir naudoti tik tada, kai norime, nežiūrėdami į galiojimo laiką.
Pasterizavimo metu pašalinama didžioji dauguma bakterijų, kurios sukelia maisto gedimą. Kitaip tariant, mes saugome savo konservus. Namuose nukenksminimo procesą lengviausia atlikti naudojant aukštą temperatūrą - vandenį arba orą. Jei Jars skardinėse, t. y. skardinėse su metaliniu dangteliu, pasterizuoti galima tiek puode su karštu vandeniu, tiek orkaitėje.
„Weck“ stiklainiai reikalauja šiek tiek kitokio požiūrio...
Kodėl negalima pasterizuoti orkaitėje?
„Weck“ stiklainiai netinka pasterizuoti orkaitėje, vadinamajai „sausai“ pasterizacijai, nes dėl sauso oro, esančio labai aukštoje temperatūroje, guminiai „Weck“ sandarikliai tiesiog suyra.Kaip pasterizuoti „Weck“ stiklainius?
„Weck“ veikia pagal skirtingus principus. Juos sudaro trys elementai: stiklinis indelis, stiklinis dangtelis ir guminis sandariklis. Svarbu tai, kad dangtelis nėra priveržtiamas. Jums tereikia aukštos temperatūros ir tinkamos gumytės, kad stiklainiai būtų sandarūs... uždaryti visiems laikams.
Gal pradėkime? Ar jūsų konservai jau paruošti? Jei ne, vis dar turite laiko juos paruošti - pažvelkite į mūsų straipsnį: Savaitės amžiams. Vasaros prieskoniai stiklainyje, kad sužinotumėte, kaip gaminti konservuotus produktus.
Visada būkite saugūs
Prieš pradėdami pasterizavimo procesą, nepamirškite patikrinti visų puodų, dangčių ir gumyčių būklės. Įskilęs stiklas gali paversti jūsų atliktą darbą nesėkme.1 žingsnis - ar jūsų rinkiniai sukomplektuoti?
Viename rinkinyje turėtų būti:
- stiklainis su dangteliu,
- gumelė , kurios skersmuo atitiktų stiklainio skersmenį,
- du spaustukai - du spaustukai yra būtini!
Pagalvokite, kiek rinkinių jums reikia - kiek konservų laukia pasterizavimo? Atsižvelkite į tai, kad "Weck" stiklainiai nėra pripildomi iki galo! Labai svarbu kiekviename stiklainyje palikti po 1 cm tuščios vietos.
Kaip dėl dovanos? Jei ateityje ketinate kam nors padovanoti stiklainį su savo saldžiu naminiu „rankdarbiu“, naudokite dekoratyvinius stiklainius, kuriuose jūsų konservai atrodys dar patraukliau.
2 etapas - pasiruošimas pasterizuoti
- Kruopščiai nuplaukite stiklainius ir dangtelius, tada išvirinkite juos verdančiame vandenyje arba orkaitėje. Jei pasirinksite pastarąjį variantą, nepamirškite stiklainius sudėti kaitinimo pradžioje - įdėjus į karštą orkaitę jie gali sprogti!
- Įdėkite antspaudus į šaltą vandenį, kad jie atvėstų.
3 žingsnis - konservų pildymas į stiklainius
- Nepamirškite tuščios erdvės tarp konservų lygio ir stiklainio krašto!
- Jei į stiklainį dedate karštus uogienės, marmelado ar džemo konsistencijos produktus, palikite 1 cm laisvos vietos.
- Jei dedate produktus, kurie brinksta, ir skysčių, pavyzdžiui, sulčių ar tyrės,cpalikite iki 2 cm laisvos vietos.
4 žingsnis - uždarome!
Baltųjų pirštinių testas
Prieš uždarydami stiklainius įsitikinkite, kad jų kraštai visiškai švarūs. Keletą minučių nuvalykite jas spiritu, kad visiškai atsikratytumėte bet kokių bakterijų.- Uždėkite ant dangčio plombą - tiksliai ją pritvirtinkite!
- Pritvirtinkite stiklainio kraštą prie dangtelio. Uždėkite spaustukus priešingose dangčio pusėse. Jie turi užsifiksuoti ant išsikišusios stiklainio krašto dalies.
5 etapas - „Weck“ pasterizavimas
- Vadovaukitės recepte pateiktomis rekomendacijomis (ir nepamirškite, kad pasterizavimas orkaitėje gali baigtis blogai - gali sutrūkti sandarikliai).
- Pasterizavimo trukmė priklauso nuo konservų rūšies, todėl siūlome vadovautis receptu. Tačiau verta prisiminti keletą bendrų taisyklių:
a) vaisių pasterizavimas paprastai trunka trumpiau nei daržovių pasterizavimas.
b) Kuo didesni gabaliukai ir (arba) stiklainiai, tuo ilgesnis turėtų būti pasterizavimo laikas.
c) Prieš pasterizuojant puodo, kuriame ketinate „virti“ daržoves, dugną patartina iškloti audiniu. Jis sušvelnins stiklainių smūgį į puodą virimo metu, kai stiklainiai „atšoka“ nuo verdančio vandens.
d) Tarp stiklainių palikite vietos, kad vanduo galėtų laisvai tekėti.
Per didelis uolumas baigiasi blogai
Saugokitės per aukštos pasterizacijos temperatūros! Jei konservavimo stiklainiai per daug įkaista, gali sprogti arba išsilydyti sandarikliai.6 veiksmas - „Weck“ nemėgsta būti apversti!
NIEKADA nelaikykite apversto stiklainio aukštyn kojomis!
Kaip nurodėme pradžioje, „Weck“ stiklainiams taikomos kitokios taisyklės nei įprastiems :)
- Po pasterizacijos palikite stiklainius kambario temperatūroje, kad visiškai atvėstų (24 valandas ). Tik po to galite nuimti spaustukus.
- Konservus laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
- Nepamirškite užklijuoti etiketės! Žiemą ji primins apie stiklainio turinį.
Tikimės, kad mums pavyko paaiškinti, kaip veiksmingai ir paprastai pasterizuoti konservuojamus produktus. Mums belieka palinkėti, kad konservai, uogienės, džemai, marmeladai, uogienės ir marinuoti agurkai pavyktų!
Kategorijos, kurios gali jus sudominti: