„Savoir vivre" arba kaip valgyti desertus?
„Savoir-vivre" taisyklės paprastai savaime verčia mus nerimauti. o „savoir-vivre" taisyklės, susijusios su valgymu, daugeliui yra sunkus išbandymas. Šiame kontekste desertų valgymo etiketas skamba kaip didžiausių priešingybių sugretinimas, nes kaip galima pavargti nuo taisyklių valgant saldumynus? Tačiau norėtume jus nuraminti.
Šakutės ir šaukštai - apie deserto stalo įrankius
Kai ruošiatės mėgautis gardžiu desertu, pirmasis riešutėlis, kurį reikia nulaužti (ir neturime omenyje žemės riešutų pyragaičių), yra... stalo įrankiai. Tortą valgyti atrodo banalu, tačiau prieš pradėdami ragauti turite priimti sudėtingą sprendimą: su kuo jį valgyti? Deja, ne visada įmanoma jį paimti į rankas. Laimei, turite mus, ir mes mielai viską paaiškinsime!
Iš desertinių stalo įrankių išskiriame:
- desertinius šaukštelius;
- ledų šaukštelius - dažnai išsiskiria ilga rankena arba mentelės formos antgaliu;
- desertines šakutes- mažesnės ir siauresnės nei stalo šakutės, taip pat tinkamos užkandžiams.
- desertinius peilius, taip pat naudojami kaip užkandžių peiliai.
Tikriausiai kilstelėjote antakius dėl paskutinio punkto, nes kam desertui valgyti reikalingas peilis? Ir vis dėlto! Kokie saldumynai valgomi peiliu ir šakute, bus paaiškinta vėliau.
Deserto valgymo etiketas
Pradėkime nuo pagrindinių taisyklių, kurių reikia laikytis.
- Jei yra tik vienos rūšies desertas, nereikia galvoti apie stalo įrankių pasirinkimą! Jų tikrai rasite, nes jos turėtų būti stalo dalis. Pasiimkite prie lėkštės esantį šaukštelį arba šakutę.
- Stalo įrankiai skirti tam, kad būtų lengviau valgyti ir kad maistas būtų kuo skanesnis, todėl jei jums patogiau valgyti, pavyzdžiui, pyraga šaukštu, nors tradiciškai jis valgomas šakute, laikykitės savo komforto zonos. Juk taisyklės sukurtos tam, kad būtų laužomos! ;-)
- Pakėlę šakutę ar šaukštelį nuo stalo, daugiau niekada jo nelieskite. Todėl neatremkite jo į deserto lėkštės kraštą ir nepadėkite jo šalia lėkštės, bet palikite jį lėkštėje.
Kaip valgyti ir patiekti ledus?
Priklausomai nuo to, kokioje formoje ledai patiekiami, jie valgomi skirtingais stalo įrankiais. Ledus kaušeliais galima patiekti įvairiais būdais:
- ledų taurėse,
- kokteilių stiklinėse,
- ant lentelės.
Norėdami išgauti gražius apvalius ledų rutuliukus, rekomenduojame naudoti specialų ledų kaušelį. Rutuliukai bus profesionaliai suformuotos kaip iš geriausios ledainės!
Ledai taurėse
Ledai taurėse arba, pavyzdžiui, martinio taurėje atrodo gražiai ir estetiškai, o svarbiausia - jie tirpsta lėčiau. Taip patiekti ledai turi dar vieną svarbų privalumą - juos lengviau valgyti! Norint valgyti ledus, patiekiamus taurėje ar stiklinėje, tereikia ledų šaukštelio. Šiam tikslui taip pat galima naudoti ilgą kokteilinį šaukštelį.
Ledai lėkštėje
Kitokia situacija, kai ledai patiekiami ant plokščios lėkštės. Šis būdas leidžia meniškiau ir rafinuočiau pateikti desertą, tačiau jis turi ir trūkumų - ledai greičiau tirpsta ir juos sunkiau valgyti su šaukšto, todėl... galime naudoti ne tik šaukštą. Šakutė - tai priedas, skirtas ledams uždėti ant šaukšto, o ne į burną.
Peržiūrėkite visus mūsų ledų priedus.
Šakutė ar šaukštas?
Šis klausimas dažniausiai užduodamas, kai norime valgyti pyragą. Atsakymas paprastas: sluoksniuoti tortai ir tortai su nedideliu kiekiu kremo valgomi šakute - taip paprasčiausiai patogiau. Pyragai valgomi šakute, nebent juose yra daug vaisių - tada griebiamės šaukšto. Kita vertus, ne tokios kietos konsistencijos desertus, pavyzdžiui, pudingą, daug grietinėlės ar plaktos grietinėlės, reikia valgyti šaukštu.
Šakutė ir šaukštas
O kaip dėl napoleonų ir kitų pyragų su tvirtu pagrindu ir dideliu kremo sluoksniu? Juos reikia valgyti su šakute ir šaukštu. Viršų valgykite šakute, o kremą - šaukštu. Svarbu tai, kad abu šiuos stalo įrankius reikia pakaitomis laikyti dešinėje rankoje, t. y. grietinėlės kąsnį reikia pradėti šaukšteliu, o šakute atskirti viršutinės dalies sluoksnius. Obuolių pyragas su ledais valgomas panašiai - pyragas valgomas šakute, o ledai - šaukšteliu. Jei manote, kad šis sprendimas nepraktiškas, mes visiškai sutinkame! Juk visas malonumas valgyti pyragaičius su priedais - ragauti visus ingredientus kartu. Tačiau nepamirškite, kad „savoir-vivre“ taisyklės skirtos mums, o ne mes joms, todėl... valgykite taip, kaip jums patogu.
Peilis ir šakutė
Liko paaiškinti dar keli dalykai - kam mums reikalingas peilis tarp desertinių stalo įrankių? Juk valgant naudojamas peilis ir šakutė... koldūnus ar, pavyzdžiui, kiaulienos patiekalams. Tai savaime yra „savoir-vivre“ tradicija, nes kam nepatinka pirštai, aptepti glajumi, suvalgius pyragaitį?
Ar galite desertus valgyti rankomis?
Galbūt nustebsite, bet... galite! Žinoma, ne visus, bet mielinius pyragaičius be kremo galima atplėšti rankomis ir valgyti po gabalėlį, kaip ir duoną. Ir viskas iš karto tampa lengviau. ;-)