Kaip nešvaistyti maisto?

JT skaičiavimais, kasmet visame pasaulyje išmetame apie 1,3 mlrd. tonų maisto. Mes ne tik išmetame gerą maistą, bet ir prisidedame prie papildomos aplinkos taršos ir gamtos išteklių naikinimo. Lenkijoje kas sekundę išmetami 92 kilogramai maisto (kasmet šalyje išmetame 5 tonas maisto). Pats laikas imtis veiksmų!

Kodėl švaistome maistą?

Žinoma, yra daugybė priežasčių, bet štai keletas svarbiausių.

  1. Maisto produktai sugedo arba pasibaigė jų galiojimo laikas.
  2. Apsiperkame neapgalvotai ir neplanuotai.
  3. Vienu metu ruošiame per daug maisto (sveiki atvykę į nesibaigiančias Kalėdas!).

Tyrimų duomenimis, daugiausia maisto švaistoma 1-2 asmenų namų ūkiuose ir tarp pensininkų. Pateikiame keletą paprastų patarimų, kaip sumažinti atliekų kiekį ir tuo pačiu mažiau švaistyti!

maisto konteineris
puodas

Pirkite tai, ką planuojate pirkti

Atrodo akivaizdu, tačiau Lenkijos maisto bankų duomenimis, tik 4 iš 10 suaugusiųjų eina į parduotuvę su pirkinių sąrašu ir perka tik tai, ko jiems tikrai reikia. Parduotuvės atmosfera skatina įkyrų apsipirkinėjimą, juk kartais sunku atsispirti gražiai supakuotiems, gardiems jogurtams, kurie varžosi dėl mūsų dėmesio, ar egzotiškiems sūriams, kurių gausu prekybos centruose. Ir, žinoma, nėra nieko blogo plėsti savo kulinarinį akiratį ir išbandyti naujus dalykus. Tačiau sąžiningai pagalvokime, ar mūsų malonumas nėra laikinas ir nesibaigs išėjus iš parduotuvės, o tada šis impulsyviai įsigytas produktas staiga atsidurs tamsiame šaldytuvo kampe, o paragavus mažytį gabalėlį – ir šiukšliadėžėje.

Be to, prieš eidami apsipirkti su sąrašu patikrinkite, ką jau turite šaldytuve, lentynoje ar sandėliuke, kad parduotuvėje nereikėtų stresuoti, kokius produktus turite, o kokių trūksta.

Taip pat skaitykite mūsų straipsnį apie tai, kaip planuoti maisto pirkinius ir gaminti maistą.

peilis
maisto gaminimas

Vartojimo terminas

Visada rūšiuokite maistą pagal tinkamumo vartoti terminą – žinoma, kuo jis trumpesnis, tuo greičiau galėsite suvalgyti maistą arba paversti jį visaverčiu patiekalu.

Atkreipkite dėmesį, kad galiojimo laikas ir tinkamumo vartoti terminas yra du skirtingi dalykai.

Visų pirma, tinkamumo vartoti terminas nereiškia, kad po nurodytos datos maistą reikia išmesti. Tai tiesiog gamintojo informacija, kad iki tos datos jo gaminys išlaikys visas žadėtas charakteristikas ir savybes. Pasibaigus šiam terminui, jis gali išblukti, prarasti dalį maistingųjų medžiagų ar skonio. Tačiau jei data jau praėjo, bet ne taip seniai, galime atidžiai patikrinti, ar produktas vis dar tinkamas vartoti, nes tikėtina, kad taip ir yra. Pasitikėkime savo pojūčiais.

Tačiau, galiojimo laikas paprastai siejamas su greitai gendančiais produktais, kurių vartojimas pasibaigus tinkamumo vartoti terminui bus kenksmingas, todėl pagal įstatymą produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, turėtų nedelsiant dingti iš parduotuvių lentynų.

šaldytuvas
žievelės

Užšaldykite maistą ir apsaugokite jį nuo gedimo

Šaldymas yra puikus būdas ilgiau išlaikyti maistą nepažeistą. Galite užšaldyti pusgaminius arba paruoštus patiekalus, kurie atšildyti bus tokie pat gardūs. Tereikia šiek tiek vietos šaldytuve ir geros atminties, ką į kokį indą dėjote. Nepamirškite, kad užšaldyti maistą galima tik vieną kartą, todėl geriau jį padalyti į mažesnes vienkartines porcijas.

Taip pat apsaugokime maistą nuo išdžiūvimo, išsiliejimo ar susitepimo ir įdėkime jį į gražius indus (FormAdore mėgstame funkcionalius ir gražius daiktus, bet tikriausiai tai jau pastebėjote).

Susipažinkite su visais mūsų virtuvės indais, kuriuos galime pasiūlyti FormAdore.

Jei norite sužinoti daugiau apie tai, kokį virtuvės indą rinktis, skaitykite mūsų žurnalą apie geriausias maisto talpyklas.

Saugokite maistą

Vienas iš būdų – indai, tačiau maisto išsaugojimui taip pat gali padėti ir kiti įtaisai, pavyzdžiui, vaško drobelė (mielas pavadinimas, tiesa?), silikoniniai maišeliai ar spaustukai, kurie neleidžia maistui išdžiūti.

Dalinkitės maistu su kitais

Jei negalime visko suvalgyti, paaukokime dalį savo produktų, kad ir kiti galėtų jų paragauti. Šiuo metu atsiranda vis daugiau mobiliųjų programėlių, kuriomis galima apjungti žmones, norinčius paaukoti ar keistis maisto produktais ar paruoštais patiekalais.

Daugelyje seniūnijų taip pat yra įkurti vadinamieji maisto sandėliukai, kuriuose galite palikti aprašytą maistą saugiomis sąlygomis (paprastai tai būna šaldytuvai), kad kiti žmonės, kuriems reikia maisto, galėtų jį pasiimti ir juo pasimėgauti.

Kita vertus, jei turite daugiau maisto ar produktų beveik didmeniniais kiekiais, verta ieškoti įstaigos (pvz., vienišų motinų centrų ar fondo, skirto benamystės krizę išgyvenantiems žmonėms), kuri mielai pasinaudotų jūsų dovanomis. Galimybių tikrai daug!

sūrio lenta
stalas su maistu

Perdirbkite maistą

Perdirbimas yra ateitis. Taip pat gaminant maistą. Rinkoje pasirodo vis daugiau straipsnių ir knygų apie tai, kaip perdirbti patiekalų likučius, atliekas ar lupenas, kad jie nenueitų perniek. Suteikime jiems antrą gyvenimą – tai labai atitinka "mažiau atliekų" dvasią, kurią labai vertiname.

Kavos tirščius, be kita ko, galite naudoti kaip sveiką odos šveitiklį, sodo trąšą, kvapų neutralizatorių ar natūralią valymo priemonę.

Banano žievelė – tai drėkinamasis kremas, puiki trąša augalams, ja galite blizginti odinius batus, valyti močiutės sidabrinius indus arba jų saldžiu kvapu privilioti spalvingus drugelius.

Obuolių likučiai – puikus obuolių acto pagrindas. Pektinas naudingas marmeladui ar uogienei želiruoti, o džiovintomis žievelėmis galima pagardinti salotas, kitus patiekalus, taip pat arbatą. Iš obuolių odelių galima pasigaminti traškučių.

Bulvių lupenos – nauji, išradingi patiekalai, pavyzdžiui, apkeptos ir keptos bulvių lupenos arba bulvių lupenų sultinys. Lupenos taip pat yra geras džiūvėsėlių pakaitalas. Iš jų taip pat galima pasigaminti puikių trąšų ar plaukų skalavimo skysčių.

Pyragų likučiai – jei juose nėra želė, juos galima lengvai sumaišyti su koše ar sūriu, iš jų galima gaminti bandeles ir apibarstyti šokolado ar kokoso drožlėmis. Keli pyragaičiai virsta skania bandele.

Jei neturite laiko stovėti virtuvėje, pasitelkite visada pasiruošusį pagalbininką, kad jis susmulkintų, sumaišytų ir išminkytų už jus. Taip, kalbame apie stilingus "Smeg" ir " KitchenAid" virtuvės kombainus, kuriuos rasite pas mus. Kam vargintis, jei kas nors gali tai padaryti už jus?

Tegyvuoja nulinės atliekos!

Neprivalome atsisakyti skanaus maisto, bet pabandykime įvesti keletą paprastų taisyklių, kad jo nešvaistytume, tai tikrai paprasta ir planeta jums padėkos:)
 

Dalintis