Vienos ar Turkikša? Įvairūs arbatos gaminimo būdai

Juodoji arbata, žalioji arbata, o gal raudonoji arbata? Patiekiama anglų, rusų arba turkų būdu? Kiek šalių, tiek būdų patiekti vieną populiariausių gėrimų. Sužinokite apie arbatos gėrimo tradicijas ir papročius įvairiose pasaulio vietose.

Trumpa arbatos istorija

Ar žinojote, kad...

- pagal vieną legendą - arbatos ištakos siekia 2737 m. pr. m. e.? Tariamai ją atrado Kinijos imperatorius Šenongas, Vieną dieną, jam sode geriant karštą vandenį, į stiklinę įkrito keli iki tol nežinomo krūmo lapai. Vėliau paaiškėjo, kad vanduo su lapais labai malonaus skonio ir aromato. Arbata pradėta laikyti tauruoju gėrimu. Kinams taip patiko arbatos lapelių skonis, kad iš jų net gamino patiekalus, pavyzdžiui, arbatos sriubą. Mūsų eros pradžioje arbata atvyko į Japoniją, kur j buvo laikomas šventa ir arbatos gėrimas tapo tikru ritualu.

Arbata atkeliavo į Europą tik apie XVI amžių. Iš pradžių į Rusiją, vėliau į Nyderlandus, o apie 1660 m. - į Angliją, kur greitai išpopuliarėjo. Iš pradžių ji buvo populiari tarp elito, tačiau ilgainiui tapo vis labiau paplitusi ir galiausiai XVIII amžiuje ji pateko į Lenkiją.

Bjorn arbatos puodelis
Infuzijos arbatos puodelis

Šiandien arbatos gėrimas labai populiarus visame pasaulyje. Taip pat mėgstame mėgautis arbatos, patiekiamos estetiškuose patiekaluose, skoniu. Arbatos puodeliai pasižymi tuo, kad yra svogūno formos, kuri viršuje išplatėja, taip arbatos gėrimas atskleidžia visą savo skonį ir aromatą. Populiariausi yra šie porcelianiniai puodeliai, t. y. pagaminti iš plonos, švelnios ir greitai įkaistančios medžiagos ir puikiai pabrėžia aromatinio užpilo skonį. Tačiau prieš pilstant arbatą į puodelius, ją reikia užvirinti. Arbatos virimo aparatai taip pat ąsočiai ir termosai yra puikūs indai arbatos gėrimui gaminti. Arbata, paruošta ąsotėlyje su šildytuvu arba termose, leis ilgai mėgautis šildančiu gėrimu.

Tačiau kiekviena šalis turi savo papročius. Todėl, priklausomai nuo konkrečios kultūros ir arbatos rūšies, šis gėrimas patiekiamas šiek tiek kitaip. Sužinokite, kaip arbata patiekiama kitose šalyse.

Arbata angliškai - garsioji penktos valandos arbata

Arbata yra aromatingas gėrimas, daugiausia siejamas su Didžiąja Britanija dėl Bedfordo kunigaikštienė Anna Maria Russel, kuri įvedė šio populiaraus popietinio arbatos gėrimo ritualą. Kunigaikštienė pakvietė savo draugus į penktos valandos arbatos vakarėlį. Nuo to laiko angliškas arbatos gėrimo būdas žinomas visame pasaulyje.

Penktą valandą

Penktą valandą anglai paprastai geria Rytų Indijos arbatą, kuriai būdinga stiprus aromatas ir didelis teino kiekis. Visada patiekiama angliška arbata pridėjus pieno arba grietinėlės, kuri puikiai išryškina ir pabrėžia intensyvų džiovintos arbatos skonį. Kaip paruošti šį gėrimą? Į arbatinuką įpilkite tiek arbatinių šaukštelių džiovintos arbatos, kiek norite paruošti puodelių, ir dar vieną arbatinį šaukštelį. Palaukite 5 minutes ir supilkite aromatingą gėrimą į puodelius. Tačiau atminkite! Į puodelį pirmiausia supilkite pieną, o tada arbatą. Tokia ingredientų eilės tvarka yra giliai įsišaknijusi tradicijose, todėl ją keisti labai nederėtų. Be to, arbatos užpylimas į pieną suteikia gėrimui gražesnės spalvos ir geriau susimaišo, arbata įgauna unikalų skonį ir aromatą..

Mažas arbatos puodelis yra puikus būdas angliškai arbatai virti. Norint patiekti arbatą, jums būtinai reikės estetiško ir elegantiško puodelių rinkinio.

Arbata japoniškai - šventinis žaliosios arbatos gėrimas ir virimas

Arbatos gaminimas japoniškai yra tikras ritualas! Nuo XV a. šalis turėjo ceremoniją, vadinamą arbatos keliu. (chanoyu). Pagal japonų tradiciją šis ritualas vyksta sodo paviljone pastatytą pagal specialias taisykles. Į paviljoną vedantis takas turėtų būti suprojektuotas taip, kaip grožio, taikos ir ramybės atmosfera.

Matcha žalioji arbata tai gėrimas, patiekiamas per ceremoniją. Pirmiausia - šeimininkas arba ceremonijų vedėjas, sumala miltelius specialiame skiediklyje, ir tada supila į dubenį arba sferinį virdulį. įkaitina iki 50-60 laipsnių pagal Celsijų pašildytą vandenį ir suplaka bambukine šluotele. Visi susirinkusieji į ceremoniją geria matcha arbatą iš vieno puodelio. Tada kiekvienam dalyviui mažame puodelyje patiekiama usucha arbata, kuri yra šiek tiek silpnesnė matcha. Japoniškos arbatos ceremonijos tikslas yra jausti harmoniją, ramybę ir pailsėti nuo kasdienių rūpesčių ir problemų.

Amelijos arbatos puodelis

Turkiška arbata - stipri ir aromatinga

Priešingai populiariam įsitikinimui, tai yra Turkijos, o ne Didžiosios Britanijos gyventojai geria daugiausiai arbatos pasaulyje. Jie geria arbatą per pusryčius, po pietų, darbe, gatvėje ar socialiniuose renginiuose. Norėdami pasigaminti turkiškos arbatos, reikalimgas specialus arbatinukas, sudarytas iš dviejų dalių: apatinės, skirtos vandeniui, ir viršutinės, skirtos arbatos esencijai. Į viršutinį arbatinuką supilama džiovinta arbata ir užpilama truputį vandens. Apatiniame arbatinuke verdantis vanduo sukuria garus, taip įkaitindamas lapus. Kai vanduo užvirs, užpilkite verdančiu vandeniu džiovintą arbatą, vėl pripildykite apatinį virdulį vandens ir palaukite, kol užvirs. Tai gali užtrukti iki 20 minučių ant silpnos ugnies, tačiau arbata nuostabios gintaro spalvos ir unikalaus aromato.

Turkiško stiliaus arbata patiekiama plonuose stikliniuose arbatos puodeliuose, kurių forma primena tulpių žiedus - vieną iš Turkijos simbolių .Šiek tiek esencijos įpilama į stiklinę ir užpilama vandeniu. Tai gana stiprus gėrimas, todėl paprastai patiekiamas su cukraus kubeliais, kad skonis būtų švelnesnis .

    Arbatos puodelis "Globe
    Jaimi arbatos puodelis
    Raami arbatos puodelis

Vienos stiliaus arbata - su pienu, uogiene ar romu?

Vienos stiliaus arbata pateikiama dviejuose induose: viename iš jų yra verdantis vanduo antrajame puode paruoštas gėrimas. Austrai teikia didelę reikšmę arbatos patiekimo būdui. Dėl šios priežasties geriausi serviravimo indai yra porcelianiniai puodeliai. Nepakeičiamas elementas taip pat yra tinkamos formos ir dizaino puodelių lėkštės ir puodelių padėkliukai, ant kurių dedamas šaukštas ir citrinos griežinėlis. Be to, serviravimui naudojami atskiri porcelianiniai indai: pieno, grietinėlės, sulčių, uogienės ar romo. Taip galite susikurti savo arbatos skonį.

Arbatinukas Smeraldina

130,60 €

Arbatinukas Smeraldina

Seletti
    Arbatinukas Smeraldina

    130,60 €

    Arbatinukas Smeraldina

    Seletti
Arbatinukas Raami

100,30 €

Arbatinukas Raami

Iittala
    Arbatinukas Raami

    100,30 €

    Arbatinukas Raami

    Iittala
Arbatos puodelis All-Time

13,80 €

Arbatos puodelis All-Time

A di Alessi (6)
Arbatos puodelis Zenobia su lėkštute

62,30 €

Arbatos puodelis Zenobia su lėkštute

Seletti
Lėkštutė Taika Siimes

17,60 €

Lėkštutė Taika Siimes

Iittala (1)
Arbatos puodelio lėkštutė Dressed

23,40 €

Arbatos puodelio lėkštutė Dressed

Alessi (2)

Sužinokite!

Įdomu, kiek laiko ir kokioje temperatūroje mirkyti įvairių rūšių arbatą? Apie tai sužinosite straipsnyje: Kaip tinkamai paruošti arbatą? Kiekvienas skirtingai!

Rusiška arbata - stiprus ir saldus gėrimas iš samovaro

Stipri, savita rusiško stiliaus arbata ruošiama samovare. Samovaras tai specialus prietaisas, kuriame ruošiama esencija. Į pagrindinę samovaro dalį įpilama vandens, o kai vanduo pradeda burbuliuoti, viršutinėje dalyje pastatomas virdulys, kuriame išdžiovinta arbata užpilama nedideliu kiekiu verdančio vandens. Arbata mirkoma apie 5 minutes. Paruoštą esenciją supilkite į puodelius ir užpilkite verdančiu vandeniu.. Rusiško stiliaus arbata turėtų būti stipri ir aromatinga. Tradiciškai patiekiama stiklinėse pridedant citrinos ir saldiklių - cukraus kubelių, medaus arba uogienės.

Neturite samovaro, bet norėtumėte paragauti rusiškos arbatos? Nesijaudinkite! Naudodami arbatos virimo aparatus galite atkurti arbatos virimo procesą rusišku būdu.

Arbatinukas su filtru Cha

181,10 €

Arbatinukas su filtru Cha

Alessi (1)

Kombučia - sveikatos kupina arbata

Kombučia, dar vadinama arbatos grybu arba japonišku grybu, tai bakterijų kolonija ir speciali mielių kultūra. kurios pagrindu ruošiamas sveikatai palankus gėrimas. Pirmieji įrašai apie arbatinį grybą datuojami prieš 2000 metų Tolimuosiuose Rytuose. iš ten kombuča atkeliavo į Europą.

Kombučia yra želatininė masė. Po to, kai jos įpilama į saldintą arbatą, prasideda fermentacijos procesas, dėl to sukuriamas sveikatai naudingas kombučos gėrimas. Todėl, norint ją paruošti, be kombučos, taip pat reikia cukraus ir arbatos. Kokią arbatą naudoti? Viskas priklauso nuo jūsų skonio pageidavimų. Puikiai tinka juodoji, baltoji ir raudonoji arbata, taip pat matcha, jazminų ar rooibos arbata. Taip pat galite pridėti kelių rūšių mėgstamos arbatos į kombučą.

Fermentuota arbata, paruošta iš želatininio grybo, ne tik skani, bet ir turtinga įvairių vitaminų ir mineralų. Kombučos gėrimo vartojimas visų pirma prisideda prie imuninei sistemai stiprinimo ir rūgščių ir šarmų pusiausvyrai palaikyti, o tai reiškia, kad jos gėrimas teigiamai veikia viso organizmo veiklą.

Atraskite įdomių receptų

Karštomis vasaros dienomis rekomenduojame šaltą arbatą! Formadore straipsnyje rasite gaivių kokteilių su „Kusmi“ arbata receptų: Šalčiau, šalčiau... šalta arbata!

Angliška, rusiška ar Vienos arbata? Kuris arbatos gėrimo būdas jums labiausiai patinka?

Dalintis