10 faktų, kurių nežinote apie kavą

Dauguma mūsų neįsivaizduoja dienos pradžios be puodelio kvapnios, garuojančios kavos. Tai vienas populiariausių gėrimų pasaulyje ir apie jį pilna įdomių faktų. Sužinokite 10 faktų apie kavą, kurių tikriausiai niekada negirdėjote.

1. Pasak legendos, kavą atrado Etiopijos piemuo

Legenda byloja, kad kavą atrado jaunas Etiopijos piemuo Kaldi. Pasak jo, vieną dieną piemuo pastebėjo keistą ožkų elgesį kai jos, susijaudinę, šokinėjo po visą ganyklą. Ganytojas nusprendė išsiaiškinti, kas sukėlė gyvūnų euforiją. Paaiškėjo, kad jie godžiai valgė vaisius nuo netoliese augančio medžio. Ganytojas pats paragavo mažų raudonų uogų. Juos suvalgęs jis jautėsi kupinas energijos. Savo atradimu jis pasidalijo su vienuoliu. Vienuolis susidomėjo paslaptingųjų vaisių poveikiu, todėl nuskynė keletą jų, pasiėmė su savimi į vienuolyną ir pradėjo iš jų ruošti skanų ir stimuliuojantį gėrimą. Taip buvo atrasta kava, kuri šiandien yra gerai žinomas, vertinamas ir vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje.

Amatininkų kavos sifonas
Kavos aparatas su terminiu puodeliu KITCHENminis

2. Istorija byloja, kad kadaise buvo griežtai draudžiama gerti ir turėti kavos.

Remiantis istoriniais duomenimis, senovėje kai kuriose šalyse už kavos turėjimą ir vartojimą buvo griežtai baudžiama. Iš pradžių XVI a. pradžioje Arabijoje, kur konservatyvūs islamo dvasininkai nusprendė, kad kava buvo žalinga ir prieštaravo Koranui. Po daugiau nei 100 metų panašias išvadas padarė Konstantinopolio sultonas, paskelbdamas kava - eretiškas gėrimas. Katalikų dvasininkai taip pat sakė, kad kava - šėtoniškas gėrimas, kai XII a. pradžioje jis atkeliavo į Italiją. Prūsijoje. 1777 m. Prūsijos karalius nusprendė, kad kava yra per brangi, o į užsienį plaukė per daug pinigų.

"AJ Cylinda Line" kavos puodelis

3. Kava yra vaisius

Ar žinojote, kad kavos pupelės iš tikrųjų yra uogų sėklos? Kavos uogos yra valgomieji vaisiai kurie auga ant kavos augalų. Jie atrodo kaip vyšnios. Jie apvalūs, saldūs, tamsiai raudonos spalvos, paprastai juose būna dvi pupelės, kurių šonai vienas priešais kitą suplokštėję, kuriuos supa sidabrinė membrana. Kavamedžio sėklose yra kofeino, todėl iš jų gaminamas mūsų mėgstamas gėrimas.

4. Arabica ir Robusta yra populiariausios kavos rūšys

Espresso aparatai ir kavos virimo aparatai kavos aparatai ir kavos virimo aparatai - tai prietaisai, kuriais galima greitai ir lengvai paruošti kavos gėrimą. Tačiau puikaus kavos skonio garantija tai ne tik aukštos kokybės kavos virimo aparatas ar kavinukas, bet ir tinkama kava. Dvi populiariausios kavos pasaulyje išsiskiriančios skoniu ir kofeino kiekiu - arabikos ir robustos kavos.

Arabica...

yra gryniausia kavos rūšis, ji labai populiari, net 70 % kavos  mėgėjų renkasi ją. Arabikos pupelės yra plokščios, pailgos, žalsvos spalvos. Iš šių pupelių pagaminta kava yra švelnaus skonio su švelniomis prieskonių ir šokolado natomis.

Robusta, vadinama Kongo kava, turi mažesnes, ovalias, pilkas pupeles, o kofeino kiekis jose yra dvigubai didesnis nei arabikoje. Lengviau auginti ir daug pigiau nei Arabica, tačiau sunki ir su žemišku priekoniu, todėl jos skonis nėra labai malonus, ji nėra tokia populiari kaip arabica.

Sužinokite!

Daugiau apie kavos istoriją ir jos rūšis sužinosite straipsnyje: Maža juoda... kava. Patikrinkite, ką žinote, ir sužinokite daugiau!
Dvigubų sienelių kapučino puodeliai LeXpress 2 vnt.

Ką turi dvigubų sienelių puodeliai ir stiklinės, ko pavydi įprastos stiklinės, puodeliai ir puodeliai? Tai malonus lengvumas, žavus virimo spalvos vaizdas ir malonus stiklo pojūtis, nesukeliantis pavojaus nusideginti rankas, net ir naudojant labai karštą turinį.

5. Brangiausia kava pasaulyje yra Kopi Luwak 

Kopi Luwak 

Vienas brangiausių gėrimų pasaulyje yra Kopi Luwak - kavos rūšis, kurios puodelis kainuoja apie 20 EUR! Tokią didelę kainą lemia jos gavimo būdas. Kopi Luwak - tai pietryčių Azijos kavos rūšis, išgaunama iš lazdyno ekskrementų. Kiekvieną dieną gyvūnai ėda kruopščiai atrinktus prinokusius vaisius, kuriuos suvirškina ir išskiria iš savo išmatų. Dėl gyvūnų organizme vykstančių virškinimo procesų kava netenka kartaus, aitraus aromato ir įgauna naują, gardų skonį ir kvapą.

6. Priešingai populiariam įsitikinimui, espreso kavoje nėra didžiausias kofeino kiekis.

Manoma, kad espreso kavoje yra didžiausias kofeino kiekis. Tačiau tai netiesa. Didžiausias kofeino kiekis iš kavos išsiskiria tik maždaug nuo pirmos juodojo gėrimo ruošimo minutės iki trečios minutės pabaigos. Espresso, nors intensyvus ir esmingas, tirštas ir savito skonio, jis verdamas trumpai, tik keliasdešimt sekundžių (apie trisdešimt).. Todėl joje yra mažiau kofeino nei kavoje, ruošiamoje užpylimo aparatu.

Įdomu!

Norint mėgautis gardžiu kavos skoniu ir aromatu, neužtenka geros kavos rūšies ir kokybiškų puodelių. Svarbu ir tai, kaip ji gaminamas. Apsilankykite straipsnyje: Kaip paruošti kavą be kavos aparato? Štai 3 paprasti būdai, kad sužinotumėte, kaip greitai ir paprastai paruošti juodąjį gėrimą.

7. Kava su pienu? Taip, bet tik tam tikromis sąlygomis.

Kai kurie žmonės neįsivaizduoja kavos be pieno, o kiti šį derinį laiko nusikaltimu. Tiesa, ne kiekviena kava su pienu yra skani. Tačiau yra kavos rūšių, kuriose pienas yra būtinas ingredientas. Populiariausias pavyzdys - kapučino, arba espreso su pieno puta. Tinkamai paruoštas kavos pienas turi būti vientisas, blizgus, tiršto jogurto konsistencijos. Taip pat labai svarbi jo temperatūra. Į kavą reikėtų įpilti 60-70 laipsnių Celsijaus temperatūros pieną. Dėl šios temperatūros jis yra natūraliai saldus, tad daro teigiamą poveikį kapučino skoniui. Taip yra dėl tinkamai paruošto pieno ir geros kokybės espreso kavos, Cappuccino yra šiek tiek vanilės, šokolado ar riešutų skonio.

    Lėtas kavos virimo aparatas su karafu ir lėkštele
    "Good Grips" kavos virimo aparatas
    "LeXpress" lėto virimo kavos filtravimo ąsotis

8. Juoda kava skatina svorio metimą

Pasirodo, kava ne tik puikiai kvepia, bet ir turi puikų skonį bei stimuliuoja. Reguliarus jo gėrimas taip pat yra puikus būdas išlaikyti gražią ir liekną figūrą. Na, juodajame gėrime esantis kofeinas pagreitina medžiagų apykaitą, kuris gali padėti svorio metimo procesui. Kofeinas taip pat turi termogeninį poveikį, t. y. maisto kalorijas paverčia šiluma, o ne riebalais.

9. Reguliarus kavos gėrimas apsaugo nuo depresijos

Kavos pupelėse esantis kofeinas blokuoja smegenų nuovargio stebėjimo receptorius. Dėl to jaučiamės stimuliuoti, kupini energijos ir jėgų veikti. Be to, įrodyta, kad geriant du puodeliai kavos per dieną gali apsaugoti mus nuo depresijos.

Kavos virimo aparatas "Eva Solo

Kava turi daug vertingų kosmetinių savybių

Dėl kavoje esančių vertingų ingredientų šis produktas plačiai naudojamas kosmetikos pramonėje. Kava turi daug teigiamo poveikio. Ji teigiamai veikia odos ir plaukų išvaizdą. Ji puikiai prisotina deguonies, maitina, apsaugo nuo raukšlių, lieknina ir mažina plaukų slinkimą. Todėl kavos pupelių galima rasti kremuose, losjonuose ir kaukėse. Taip pat labai populiarus kavos pilingas, puikiai sprendžiantis celiulito problemą, arba plaukus stiprinantys skalavimo skysčiai. Reguliari kosmetikos priemonių, kurių sudėtyje yra kavos ekstrakto, priežiūra padės pagerinti odą ir plaukų būklę.

„FormAdore“ mėgstame kavą taip pat kaip ir jūs, todėl turime daugybę įrankių, padedančių ją paruošti. Espresso aparatai, kavos virimo aparatai (įskaitant french press) ir kavos aparatai(indukciniai, itališki, plieniniai ir aliumininiai), taip pat piltuvėliai. Peržiūrėkite ir mūsų kavos malūnėlių kategoriją!

Nesvarbu, kad ir kokią kavą geriate ir kaip ją ruošiate, įsitikinkite, kad ji tinkamai patiekiama. Juk ir indas, kuriame geriate kavą, daro įtaką skonio ir aromato suvokimui. Juodajam gėrimui patiekti ypač rekomenduojama porcelianiniai puodeliai, nes jie greitai įkaista ir puikiai atskleidžia bei pabrėžia kavos gėrimo aromatą. Taip pat verta pasirinkti tam tikros rūšies kavai tinkamus puodelius ar stiklines. Mūsų asortimente rasite espreso puodelius, kapučino puodelius ir latte stiklines. Aprūpinkite savo virtuvę aukštos kokybės puodelių rinkinys kad kasdien galėtumėte mėgautis išskirtiniu skoniu ir elegantišku kavos patiekimu.

Dalintis