Kas yra dekanteris, kaip jį naudoti ir kam jis reikalingas?
Tinkamas vyno laikymas ir patiekimas tinkamoje temperatūroje ir tinkamoje taurėje - tai elementai, turintys įtakos gėrimo skoniui ir aromatui. Tačiau negalime pamiršti itin svarbaus proceso - vyno dekantavimo. Sužinokite, kas slepiasi po šiuo paslaptingai skambančiu pavadinimu ir kodėl verta dekantuoti kai kuriuos vynus.
Kas yra dekantavimas?
Dekantavimas...
cheminiu požiūriu yra skysčio atskyrimas nuo nuosėdų. Vyno pasaulyje šis procesas reiškia tą patį, tik šiuo atveju skystis visada yra vynas. Dekantavimas - tai vyno perpylimas į dekanterį, t. y. specialiai šiam tikslui sukurtą stiklinį indą. Nors reikia pabrėžti, kad kitas šio proceso bruožas yra vyno aeracija, todėl dekantuojami ne tik vynai su nuosėdomis.
Kalbant apie vyną, svarbu ne tik tai, ką geriame, bet ir kaip jį geriame. Apsilankykite FA žurnale: Balta ar raudona? Karabinoje ar butelyje? Vyno patiekimo menas ir sužinokite, kaip patiekti šį taurųjį gėrimą.
Kodėl reikia dekantuoti vyną? Dekanterio aprašymas
Yra keletas priežasčių, kodėl vynas dekantuojamas:
- Vyno atskyrimas nuo nuosėdų
Natūralus reiškinys, kad vyno brandinimo metu butelyje atsiranda nuosėdų. Norint tai pašalinti, vyną reikia supilti į dekanterį.
- Skoniui sušvelninti
Jauni vynai, kuriuose yra daug tanino, dekantuojami, kad būtų pašalintas nemalonus aitrumas, aštrumas ir kartumas.
- Aromatui pagerinti
Dekantavimo metu į vyną patenka daug deguonies, todėl vynas vėdinamas, o tai sustiprina ir išryškina vyno aromatą ir skonį.
- Pašalinti nepageidaujamus aromatus
Kai kurios vyno rūšys nesužavi savo aromatu vos atidarius butelį. Dekantavimas nepageidaujamus aromatus pavers malonesniu aromatu.
Norint dekantuoti, reikia dekanterio. Kas yra dekanteris? Tai stiklinis indas specifinės formos ir išvaizdos, panašus į kolbą plokščiu dugnu ir ilgu, plonu kakleliu, Jis išsiplečia, o pabaigoje švelniai suplonėja. Paprastai apatinė dekanterio dalis yra labai plati, todėl vynas gali pasiskirstyti dideliame plote ir geriau išsivėdinti.
Kuriuos vynus reikia dekantuoti? Kaip naudoti dekanterį?
Vynai, kuriuos reikia dekantuoti, yra šie:
- Brandūs raudonieji vynai, paprastai 10 metų ir senesni , kuriuose nusėda nuosėdos, pavyzdžiui, Bordo arba Barolo.
- Cabernet Sauvignon, Merlot ar Petit Sirah, kad sušvelnėtų skonis ir atsiskleistų turtingas aromatas.
- Vynai, kurių kvapas atidarant nėra labai malonus.
Reikėtų pažymėti, kad tam tikros vyno rūšys negali būti aeruojamas. Tai yra subtilūs raudonieji vynai kurie, susilietę su deguonimi praranda visą savo aromatą. Kalbame apie seną, raudoną Burgundiją arba seną, brandų Pinot Noir.
Jau žinote, kokius vynus reikėtų dekantuoti, todėl metas sužinoti, kaip tinkamai atlikti šį procesą. Raudonuosius vynus su nuosėdomis reikėtų dekantuoti lėtai ir atsargiai, kad vynas būtų tiksliai atskirtas nuo nuosėdų. Į dekanterį įpilkite šiek tiek vyno ir apverskite jį taip, kad vynas nuplautų indo šoną. Vyną supilkite į stiklinę. Į karabiną supilkite likusį vyną ir įsitikinkite, kad nuosėdos liko butelyje. Rekomenduojama dekantuoti virš žvakės, apšviečiančios butelio kaklelį. Taip galima stebėti ar tekančiame vyne ir nuosėdų. Kai pamatysite nuosėdas kakle, nustoti pilti.
Tačiau vynams be nuosėdų, kuriuos reikia tik vėdinti, galite pilti tiesiai į dekanterį neapšviečiant butelio kaklelio.
Dekanterį su vynu atidėkite į šalį kuriam laikui. Sunku tiksliai pasakyti, kiek laiko. Tai gali būti pusvalandis, valanda, pusė dienos arba visa diena. Viskas priklauso nuo vyno pobūdžio ir rūšies. Paprastai raudonuosius vynus reikia ilgiau vėdinti nei baltuosius ar rožinius vynus.
Dėmesio!
Vyno lentynos tinkamos vyno laikymui, kai buteliai turi būti laikomi horizontalioje padėtyje. Tačiau likus ne mažiau kaip 24 valandoms iki dekantavimo proceso pradžios pastatykite butelį vertikalioje padėtyje, kad visos nuosėdos nusėstų ant dugno.Daugiau informacijos apie tinkamą vyno laikymą namuose rasite dviejuose FA žurnaluose: Vyno laikymas namuose - sukurkite palankias sąlygas savo vyno kolekcijai. Taip pat skaitykite patarimų, kaip įrengti vyno erdvę: Kaip patraukliai sutvarkyti vyno saugyklą?
Standartiniai ir krištolo stiklo dekanteriai?
Visų rūšių dekanteriai, įskaitant nuostabius krištolinius dekanterius, visų pirma yra puikus dekanteriai, puiki interjero puošmena ir turi gražiai atrodo ant stalo. Juk butelis su etikete ir akcizų likučiais ant kaklelio neatrodo labai estetiškai. Be to, vyną iš dekanterio pilti į taures yra elegantiškiau. Laivo tipo dekanteris puikiai tinka vynams vėdinti.
Dekanteriai yra...
stikliniai indai su specialiomis dekantavimo sistemomis. „FormAdore“ rasite, dekanterių modelių ant kurio kaklelio uždedamas vyno butelis arba tokių, kuriuose yra specialus filtras dekantavimui. Taigi, dekanteriai yra specialūs indai, naudojami raudonajam vynui atskirti nuo nuosėdų ir įvairių rūšių vynui vėdinti.
Įdomu, kaip išvalyti dekanterį?
Dėl jo formos sunku pasiekti visus kampelius, tačiau yra keletas būdų atsikratyti įsisenėjusių vyno nuosėdų. Galite naudoti actą arba citrinos rūgštį, o jei tai nepadeda, apsvarstykite galimybę įsigyti specialių kamuoliukų dekanteriams valyti.Taip pat svarbu paminėti, kad vynas iš dekanterio, kuris nėra iki galo išgertas turėtų būti apsaugotas nuo deguonies patekimo. Nors iš pradžių oras teigiamai veikia gėrimą, ilgainiui nuo deguonies prarandamas vyno aromatas ir skonis tampa silpnesnis. Siekiant išvengti vyno oksidacijos proceso, alkoholis turi būti tinkamai apsaugotas. Galime jums padėti vyno priedai ir kamščiai, taip pat specialūs vyno vakuuminiai siurbliai, kurie sukurdami vakuumą, pašalina orą iš butelio vidaus kartu su gėrimu.