Vyno laikymas namuose - sukurkite palankias sąlygas buteliams
Išsirinkę parduotuvėje tinkamą vyną, turime pasirūpinti, kad netinkamai transportuodami ir laikydami nesugadintume šio kilnaus gėrimo skonio. Norint visapusiškai mėgautis vyno skoniu, juo reikia rūpintis ir tinkamai elgtis.
Transporto žala
Vežant vyną iš parduotuvės jis neišvengiamai susijaudina, todėl būtinai nepulkite jo patiekti iš karto parsivežę namo. Butelį reikia palikti pastovėti bent 24 valandas, kad išmaišytos nuosėdos nusėstų į dugną.Svarbu žinoti, kad ne visi vynai mėgsta ilgą brandinimą. Mitas, kad kuo senesnis vynas, tuo geresnis. Žinoma, tai galioja kai kuriems vynams (maždaug 5% visų pagamintų vynų), tačiau dažniausiai ilgas laikymas gali sugadinti skonį ir aromatą. Todėl daugeliu atvejų brandinimas tik padeda vynui "nusiraminti" po patirtų sukrėtimų.
Gerai išsilaikantis vynas
Vis dėlto svarbu, kaip laikomas vynas. Atkreipkite dėmesį, kad gerose vyno parduotuvėse, priešingai nei prekybos centruose, vynai visada laikomi horizontalioje padėtyje, vėsiose ir tamsiose patalpose. Panašias sąlygas jiems turėtume sudaryti ir savo namuose - tai ypač svarbu seniems aukštos kokybės vynmedžiams. Geriausias sprendimas - nedidelis vyno rūsys. Deja, žinome, kad ne daugelis iš mūsų gali sau tai leisti. Todėl svarbu užtikrinti, kad vynai būtų laikomi optimaliomis sąlygomis, atsižvelgiant į individualias galimybes. Taip pat turėtume prisiminti, kad vynas bus geresnis, jei juo rūpinsimės naudodami specialius vyno priedus - prieš gerdami neatidarytą vyną turėtume jį užkimšti kamščiu ir dekantuoti dekanteriu. Taip pat svarbu pasirinkti taurę- kaip tai padaryti, patariame mūsų žurnale: Vyno taurių tipai. Kaip tinkamai derinti vyną su taure?
Pasirūpinkite temperatūra
Pirmoji taisyklė - gana pastovi patalpos temperatūra, kuri neturėtų viršyti 18 °C - karštis pagreitina vyno brandinimo procesą, o tai sutrumpina jo galiojimo laiką. Todėl vyno nereikėtų laikyti virtuvėje, kurioje vyksta dideli temperatūros pokyčiai. Jį geriau statyti valgomajame arba svetainėje, galbūt pavėsingoje vietoje. Antroji taisyklė - pasirūpinti tinkamu apšvietimu. Tamsus butelio stiklas ne visiškai apsaugo gėrimą nuo žalingo šviesos poveikio, todėl jo nereikėtų statyti į saulės šviesą, o ypač į liuminescencinių ar halogeninių lempų šviesą. Veikiant šviesai, vyno senėjimo procesas pagreitėja ir susidaro kenksmingų sieros junginių, kurie suteikia vadinamąjį „šviesos skonį“. Nepamirškite apie tinkamą temperatūrą patiekdami ir įsigykite šaldymo kibirėlį - jis ne tik pasirūpins tinkama baltojo vyno temperatūra, bet ir puikiai atrodys!
Kokioje temperatūroje?
Kiekvienam vynui reikalinga skirtinga patiekimo temperatūra. Daugiau apie tai skaitykite mūsų žurnale: Balta ar raudona? Karabinoje ar butelyje? Vyno patiekimo menas.Kita svarbi taisyklė - vyną laikyti horizontalioje padėtyje. Taip užtikrinama, kad kamštis būtų nuolat drėkinamas. Išdžiūvusiame kamštyje susidaro mikrotarpų, į kuriuos patenka deguonies, o tai sukelia nepageidaujamas chemines reakcijas. Dėl to vynas praranda gaivumą, o kraštutiniais atvejais įgauna rūgštų, acto skonį ir erzinantį aromatą.
Laikykite... stove
Kad vynas galėtų patogiai bręsti, verta įsigyti specialius vyno stovus, kurie išlaiko vyną fiksuotoje horizontalioje padėtyje. „FormAdore“ siūlo platų butelių lentynų, kurios tinka ir vyno rūsiams, ir kaip įdomus pasirinkimas gyvenamosiose patalpose, asortimentą. Modulinės lentynos yra puikus pasirinkimas turintiems didesnę vyno kolekciją - iš paprastų modulių galima sukurti tinkamo dydžio konstrukciją, kurioje tilptų didelė vertingų butelių kolekcija. Čia taip pat ras ką pasirinkti intriguojančių, modernių formų mėgėjai ar minimalistai. Jei norite sužinoti, kaip namuose įrengti vyno kampelį, skaitykite mūsų žurnalą: Kaip įspūdingai įrengti vyno kampelį?