Virtuvės konteineriai - sandėliuko trūkumo sprendimas
Salotos jau nuvyto, o iš šaldytuvo gilumos sklinda nemalonus kvapas? Tinkamas maisto produktų laikymas yra gero skonio ir mūsų saugumo garantas. Tai taip pat padeda išvengti maisto švaistymo. Tačiau ar tikrai žinome, kokius virtuvės indus kokiems produktams rinktis?
Kaip maistas buvo laikomas anksčiau?
Šaldytuvo naudą dažniausiai pastebime tik jam sugedus. Šiandien šaldytuvai ir šaldikliai yra pagrindinė kiekvienos virtuvės įranga, todėl sunku įsivaizduoti, kad prieš kelis dešimtmečius Lenkijoje apie juos niekas nebuvo girdėjęs. Pirmasis šaldytuvas buvo pagamintas 1956 m. Vroclave, tačiau tuo metu tik nedaugelis žmonių galėjo sau leisti jį įsigyti. Daugeliui tai buvo nereikalinga prabanga, net mūsų tėvai ir seneliai puikiai galėjo apsieiti be jos.
Tuo metu maistas buvo laikomas laisvai pastatytose duobėse, kuriose pastovi temperatūra išlikdavo vos keli laipsniai Celsijaus. Taip pat buvo statomos vadinamosios ledainės, kur buvo tikrai šalta ir ne tik žiemą. Dar vienas būdas buvo padengti maistą storu druskos sluoksniu. Tai dažniausiai buvo naudojama mėsai, žuviai ir pieno produktams konservuoti. Ankštinės daržovės, svogūnai ir net anksčiau rūkytos dešros paprastai būdavo džiovinamos. Kai kuriuos produktus taip pat buvo galima marinuoti - be šiandien mums žinomų kopūstų ir agurkų, taip buvo konservuojamos morkų ir burokėlių atsargos.
Pagalba šaldytuvui
Maisto saugojimas - tai iššūkis, kurio vien tik šaldytuvas negali įveikti. Čia praverčia praktiški maisto indai: plastikiniai, keraminiai, metaliniai ar stikliniai. Juos taip pat galime suskirstyti pagal paskirtį - duoninės saugo duoną, prieskonių indeliai išsaugo imbiero, ciberžolės ar baziliko aromatą, stikliniai indeliai skirti konservams, sandariose dėžutėse laikomi birūs produktai ir t. t... Pačiame šaldytuve atsiras vietos tinkamiems virtuvės indams. Jame paliktas maistas be tinkamos apsaugos anksčiau ar vėliau suges. Dažniausiai daržovės ir vaisiai atsiduria šiukšlių dėžėje ir jau po kelių dienų nebetinka vartoti. Tačiau yra gudrus būdas gerokai pailginti jų galiojimo laiką. Tiesiog sudėkite juos į indus su filtru.
Augalai gamina etileną - dujas, dėl kurių jie greičiau sunoksta. Aktyvinta anglis puikiai ją sugeria, todėl produktai ilgiau išlieka švieži. Čia nėra jokios magijos, tai gryna chemija - šiuo atveju naudinga ir visiškai saugi. Taip pat galime griebtis dubenų, kuriuose įrengti specialūs padėklai. Ant padėklų padėtos daržovės ir vaisiai nesiliečia su indo dugnu, taigi ir ant jo susikaupusia drėgme. Net itin subtilūs produktai išlaikys savo skonį ir šviežumą. Trapūs lapiniai kopūstai ar salotos nebesuges, kol jų nepasieksite.
Grįžimas į praeitį - marinavimas
Naminė uogienė, grybai ir marinuoti agurkai - tikriausiai visi prisimename konservų skonį, kuriuos kasmet gamindavo mūsų mama ar močiutė. Jų dėka saulėtos vasaros aromatas tiesiai iš stiklainio mus lydėjo net per didžiausius šalčius. Gal šiemet jais pripildykite savo rūsį? Nieko nėra paprasčiau! Jums tereikia iš kartos į kartą perduodamo slapto recepto, šiek tiek valios ir kelių tuščių stiklainių. Rauginimas taip pat yra puikus būdas laikyti sriubas ir pietus. Jei paruošėte per daug, užuot išmetę, užkonservuokite. Šios atsarginės porcijos puikiai tinka, kai pritrūksta laiko gaminimui arba vykstate į ilgą kelionę.
Stiklainius taip pat galite naudoti kaip stiklinius virtuvės indus. Tai puikus būdas laikyti birius produktus, pavyzdžiui, miltus, kruopas ar avižinius dribsnius. Paprastai siauri ir aukšti stiklainiai yra kompaktiškas sprendimas, kuris ypač gerai tiks stalčiuose.
Cukrus, miltai ir makaronai - kaip laikyti sausus produktus?
Kiekvienuose namuose rasite vietą, pilną miltų, makaronų ar ryžių atsargų. Paprastai juos perkame popieriniuose ar plastikiniuose maišeliuose, kurie, kartą atidaryti, dažniausiai jau niekam nebetinka. Dėl to spinta būna visa aplipusi cukrumi, o išsiliejusios kruopos slepiasi visuose kampeliuose. Jums bus daug patogiau juos pasiekti, jei visas jas supilsite į tinkamus virtuvinius indus. Galite rinktis paruoštą rinkinį arba pirkti juos atskirai. Paprastai jie turi permatomas sieneles arba langelį iš plastiko, todėl iš karto matome, kas yra viduje. Ypač populiarūs „Brabantia“ virtuvės indai, įskaitant šiuos praktiškus metalinius indus su langeliu.
Dėl sandarių dangtelių laikomi produktai ilgiau išlieka švieži. Kiekvienas kavos mėgėjas žino, kaip tai svarbu - kavai galite rinktis indą su hermetišku dangteliu. Kalbant apie arbatą tai geriausia vieta aromatiniams lapeliams - skardinė. Rinkitės ne tik sandarią, bet ir patrauklaus dizaino.
Maži ir dideli prieskonių indeliai
Ypatinga virtuvės indų kategorija yra prieskonių indai. Dažniausiai jie būna maži, mieli stiklainiai. Stiklas yra geras pasirinkimas, kai kalbama apie prieskonių indelius, ne tik dėl vizualinių, bet ir dėl praktinių priežasčių. Stikliniai prieskonių indeliai neturi įtakos juose laikomų produktų aromatui ir veiksmingai izoliuoja juos nuo išorinių sąlygų.
Kalbant apie prieskonius, svarbus ne tik pats indelis, bet ir vieta virtuvėje, kurioje jis bus laikomas. Svarbu, kad ten nepasiektų saulė ir nebūtų aukšta temperatūra. Nepamirškite po kiekvieno naudojimo sandariai uždaryti prieskonių indelį - taip prieskoniai nesusiglamžys ir neišsisklaidys aromatas.
Daugiau informacijos apie tai, kaip tinkamai laikyti subtilius prieskonius ir prieskonines žoleles, rasite atskirame žurnalo „FA Magazine“ straipsnyje apie tinkamą jų laikymą.
Praktiška kiekvienos virtuvės puošmena
Maistui laikyti skirtos dėžės ir indai apsaugo nuo drėgmės ir oro, palengvina darbą virtuvėje. Tikrai niekas nepastebės, kad jos taip pat yra labai dekoratyvios. Išsirinkti tinkamus indus savo virtuvės dekorui - labai smagu, nes pasirinkimų yra begalė! Keraminiai džiugina savo forma ir kartu klasiškumu, o metalinius neabejotinai rinksis modernaus dizaino mėgėjai. Stikliniai papuoš bet kurią lentyną - pripildykite juos spalvotų makaronų ar kavos pupelių. Dekoratyviniai stiklainiai, pilni saldumynų, bus saldus akcentas bet kokiame vaikų darželio vakarėlyje! Neįmanoma nepaminėti plastikinių indų, pagamintų iš aukštos kokybės, itin funkcionalaus plastiko. Vieni populiariausių indų yra „Brabantia“ prekės ženklo indai.