Savoir-vivre prie stalo. Kaip valgyti elegantiškai?

Nesvarbu, ar einame į iškilmingą pobūvį, ar į verslo vakarienę restorane, ar į vakarėlį su draugais, turėtume laikytis kelių pagrindinių etiketo taisyklių, susijusių su elgesiu prie stalo. Ką galima ir ko negalima daryti valgio metu? Kaip naudotis stalo įrankiais ir kaip juos sudėti? Kaip valgyti sriubas ir kaip valgyti žuvį ir mėsą?

Etiketas prie stalo - bendrosios taisyklės

Tinkamas...

elgesys prie stalo grindžiamas valgio estetika ir laikytis tam tikrų visuotinai priimtų normų. Sužinokite bendrąsias etiketo prie stalo taisykles.

"pasidaryk pats" šakutė
Tekintas dubuo
  • Valgydami laikykite kairę ranką ant stalo krašto, kairėje lėkštės, o dešine ranka laikykite šaukštą arba šakutę ir kelkite ją prie burnos, nesiremdami alkūne į stalą. Valgydami nesilenkite virš lėkštės, o laikykitės tiesiai.
  • Valgykite lėtai. Neimkite per didelio kąsnio į burną arba neimkite per daug maisto ant šaukšto. Taip pat nepriimtina valgyti per garsiai.
  • Pagal savoir-vivre principus valgio metu neturėtume keltis nuo stalo. Jei norime pasiekti toli nuo mūsų stovintį indą ar duoną, turėtume paprašyti kaimyno pagalbos. Taip pat turėtume prisiminti, kad draudžiama ištiesti ranką prieš ką nors arba paduoti lėkštę kitam asmeniui kaimyno akivaizdoje. Tokiu atveju turėtumėte atsiprašyti atitinkamo asmens, paduoti lėkštę už nugaros arba paprašyti, kad jis (ji) tęstų serviravimą.
  • Dėdami maistą iš lėkštės, pirmąjį gabalėlį paimkite nuo krašto. Ieškoti tinkamo gabalėlio visoje lėkštėje, tuo pat metu liečiant kitus gabalėlius, prieštarauja etiketo būdui. Taip pat turėtume prisiminti, kad neleistina maistą nuo lėkštės dėti šakute, šaukštu ar peiliu.
  • Mūsų lėkštė turi likti savo vietoje viso valgymo metu. Nekelkite jo prie burnos ir neprisitraukite prie lėkštės ar serviravimo dubens. Šiuo atveju lėkštę reikėtų priartinti prie kitos lėkštės.
  • Nepūskite ant maisto, esančio lėkštėje. Jei maistas per karštas, leiskite jam šiek tiek atvėsti.
  • Jei radote neskanų maisto produktą, pvz., riebalus, turėtumėte nepastebimai perkelti jį prie lėkštės krašto.

Kaip naudoti stalo įrankius? Ką reiškia stalo įrankių išdėstymas lėkštėje?

Čia pateikiamos kelios taisyklės, kaip naudoti stalo įrankius.

  • Šaukštais ir šakutėmis maistas dedamas į lėkštę ir įsidedamas į burną, o peiliais maistas pjaustomas ir padedamas įsidėti ant šakutės.
  • Valgant, stalo įrankiai turėtų būti laikomi gana aukštai rankoje, o ne pačiame peilio geležtės gale arba šaukšto ir šakutės „galvutėje“.
  • Keldami šaukštą ar šakutę prie burnos, laikykite ją pirmaisiais trimis rankos pirštais, paskutiniai du pirštai turi būti laikomi lygiagrečiai arba suspausti, nelenkite jų į viršų.
  • Paprastai miltinius patiekalus, daržoves, kruopas ir smulkintą mėsą reikia valgyti šakute. Kitą mėsą reikia pjaustyti dešinėje rankoje laikomu peiliu.
  • Valgant ar kalbant negalima žaisti stalo įrankiais ar jais mosikuoti.
  • Nuo stalo paimtų stalo įrankių negalima dėti atgal į tą pačią vietą. Stalo įrankiai taip pat negali būti atremti į stalą. Panaudotus stalo įrankius visada reikia padėti atgal į lėkštę.
  • Arbatos ir kavos arbatinį šaukštelį visada reikia padėti ant lėkštutės, nepriklausomai nuo to, ar gėrimas jau supiltas į puodelį, ar ne. Palikti šaukštą puodelyje arba padėti jį ant lėkštės prieštarauja etiketui.

Teisingai padėdami stalo įrankius į lėkštę, galime pranešti šeimininkui, kad, pavyzdžiui, jau baigėme valgyti arba kad prašome dar. Toliau pateikiame visuotinai pripažintos stalo įrankių dėjimo į lėkštę taisyklės ir jų reikšmė.

"Cosmic Earth" lėkštė
  • Esu pasiruošęs pradėti valgyti - greta lėkštės yra pilnas stalo įrankių rinkinys, dešinėje - peilis, kurio ašmenys nukreipti į lėkštę, kairėje - šakutė, nukreipta į viršų, ir paprastai sriubos šaukštas.
  • Valgymo pauzė - šakutė dedama į lėkštę ties aštuntą valandą, o peilis - ties ketvirtą valandą. Šiuo atveju šakutės dantys neturi liestis su peilio ašmenimis.
  • Prašome patiekti kitą patiekalą - sukryžiuokite peilį ir šakutę lėkštės viduryje.
  • Buvo skanu - padėkite stalo įrankius horizontaliai ant lėkštės taip, kad šakutės ir peilio ašmenys būtų nukreipti į dešinę.
  • Man tai nepatiko - šią žinutę perduosime stalo įrankiais įkišdami peilio ašmenis tarp šakutės dantų. Taip paruoštus stalo įrankius padėkite ant lėkštės, tinkamai išdėstydami jų rankenas penktą ir septintą valandą.
  • Stalo įrankių išdėstymas po valgio - baigę valgyti padėkite stalo įrankius taip, kad jų rankenos rodytų į 05:20 val.
4 d. Stalo įrankių rinkinys Black 4 d.

35,30 €

Stalo įrankių rinkinys Black 4 d.

Bloomingville (1)
Stalo įrankiai Fingers

65,70 €

Stalo įrankiai Fingers

Seletti
Peilis Dressed

14,70 €

Peilis Dressed

Alessi (3)
    Peilis Dressed

    14,70 €

    Peilis Dressed

    Alessi(3)
Šakutė DIY

18,10 €

Šakutė DIY

Seletti (1)
    Šakutė DIY

    18,10 €

    Šakutė DIY

    Seletti(1)

Etiketas prie stalo - kaip valgyti skirtingus patiekalus?

Dabar, kai jau turime bendrą supratimą, kaip elgtis prie stalo ir kaip naudotis stalo įrankiais, metas sužinoti, kaip valgyti įvairių rūšių maistą.

    Taika mėlyna lėkštė
    Plokštelė Naomi 28,5 cm
    Bettina šakutė

1. Sriubos

Kai kalbama apie sriubos valgymą, yra dvi nuomonės apie tai, kaip ją valgyti taisyklingai. Viena iš nuomonių teigia, kad sriubą reikia valgyti tol, kol galite ją semti šaukštu, neiškraipydami lėkštės. Pagal kitą mokyklą gilią lėkštę su sriuba galite pakreipti, jei norite valgyti iki galo, bet visada pakreipkite lėkštę nuo savęs. Šaukštas su sriuba pridėkite jį prie burnos antgaliu.ir į lėkštę arba sriubos dubenį - lėkštėje arba sriubos dubenyje ne daugiau kaip du trečdalius jos paviršiaus. Jei sriuboje yra didelis mėsos gabalas pirmiausia suvalgykite sriubą, Jei, pavyzdžiui, sriuboje yra didesnis mėsos gabalas, pirmiausia valgykite sriubą, o tada mėsą peiliu ir šakute. Valgant sriubą galite padėti sau šakute, Jei iš šaukšto kyšo makaronai ar daržovės, todėl šaukšto neįmanoma įsidėti į burną, makaronus ar daržoves ant šaukšto užmaukite šakute. Sriuba, patiekiama puodelyje galima gerti pakėlus indą už rankenos į viršų. Tai neturėtų būti daroma jei sriuba buvo patiekiama puode su sultiniu.

Gili lėkštė Sofronia

82,40 €

Gili lėkštė Sofronia

Seletti
Stalo šaukštas Mami

16,70 €

Stalo šaukštas Mami

Alessi
    Stalo šaukštas Mami

    16,70 €

    Stalo šaukštas Mami

    Alessi
Dubenėlis Despina

69,40 €

Dubenėlis Despina

Seletti (1)
    Dubenėlis Despina

    69,40 €

    Dubenėlis Despina

    Seletti(1)

2. Mėsa

Valgomi mėsos patiekalai šaukštu, šakute ir peiliu arba tik šakute. Tam tikros rūšies stalo įrankių pasirinkimas priklauso nuo patiekiamo patiekalo tipo. Visų rūšių troškiniai, kurie patiekiami kokteilinėse arba sriubos lėkštėse. turėtų būti valgoma su šaukštu. Mėsos patiekalai Mėsos patiekalus iš maltos, kapotos ar labai smulkiai supjaustytos mėsos reikėtų valgyti tik šakute. Kepti arba skrudinti paukštienos, kiaulienos, jautienos ar kitų rūšių mėsos gabalėliai įteiktas plokščia plokštė valgykite peiliu ir šakute. Pjaustydami mėsą, nelaikykite šakutės viduryje mėsos, kad nupjautumėte tinkamą gabalą. Šakutę reikia iš karto įsmeigti į maistą, kurį ruošiatės valgyti.

"Itsumo" sviesto peilis

Daugeliui žmonių gana sunku valgyti mėsą su kaulu, pavyzdžiui, vištieną, šonkauliukus ar aviena su kaulu. Kaip valgote tokius patiekalus? Kaire ranka laikykite mėsą su šakute, o dešine - pjaustykite mažus gabalėlius. Tada užmaukite mėsos gabalėlį ant šakutės ir valgykite. Jei ant kaulų liko mėsos, galite įkąsti, laikydami kaulą pirštais, bet tik jei šeimininkas yra parengęs specialią servetėlę ir dubenėlį su vandeniu, kurioje baigę valgyti galime nusiplauti rankas. Jei tokio rinkinio neturite, valgydami mėsą su kaulu reikėtų sustoto, kai tik nebegalite pjaustyti mėsos peiliu ir šakute.

Šakutė Amici

13,20 €

Šakutė Amici

Alessi
    Šakutė Amici

    13,20 €

    Šakutė Amici

    Alessi
Stalo šakutė Artik

18,50 €

Stalo šakutė Artik

Iittala
    Stalo šakutė Artik

    18,50 €

    Stalo šakutė Artik

    Iittala
Peilis Capelano

21,00 €

Peilis Capelano

Stelton
    Peilis Capelano

    21,00 €

    Peilis Capelano

    Stelton

3. Žuvis

Žuvies valgymo būdas priklauso nuo patiekiamo patiekalo rūšies. Žuvį filė pavidalu galima valgyti įprastu peiliu ir šakute. Kadangi žuvis, patiekiama nepjaustyta, t. y. su oda ir kaulais, turėtų būti valgoma su specialias žuvies stalo įrankiai. Juos sudaro plati šakutė su trimis dantukais ir platus, neaštrus ir įstrižas peilis, kuris naudojamas ne pjaustyti, o atskirti mėsą ir odą nuo žuvies kaulų. Tačiau žuvis, patiekiama kaip užkandis, pvz., marinuota silkė, rūkyta lašiša ar ungurys, gali būti valgoma su stalo šakutę arba pietų ir užkandžių šakutę. Jei valgydami jaučiate žuvies kaulą, kąsnį liežuviu užmaukite ant šakutės ir perkelkite ant lėkštės krašto. Jei tarp dantų įstrigo žuvies kauliukas palikite stalą ir pašalinkite jį nuošalioje vietoje.

Žuvies serviravimo šakutė Nuovo Milano

31,50 €

Žuvies serviravimo šakutė Nuovo Milano

Alessi
Žuvies šakutė Dry

17,60 €

Žuvies šakutė Dry

Alessi
    Žuvies šakutė Dry

    17,60 €

    Žuvies šakutė Dry

    Alessi
Peilis žuviai Mami

16,70 €

Peilis žuviai Mami

Alessi
    Peilis žuviai Mami

    16,70 €

    Peilis žuviai Mami

    Alessi
Žuvies serviravimo peilis Colombina Fish

31,50 €

Žuvies serviravimo peilis Colombina Fish

Alessi

Sužinokite!

Kaip valgyti omarus? Kaip tinkamai valgyti austres? Daugiau informacijos apie žuvies ir jūros gėrybių vartojimą rasite FA žurnale: Kaip valgyti jūros gėrybes? Etiketo vadovas.

4. Duona

Nors duonos vartojimas neatrodo sudėtingas, yra keletas etiketo taisyklių, kurių būtina laikytis. Pirmiausia, bandelių, duonos ir kitų rūšių duonos negalima pjaustyti peiliu. Duona, patiekiama mažoje lėkštėje nuplėškite duonos kamputį arba sulaužykite. Sulaužytus duonos gabalėlius galima patepti  specialiu sviesto peiliu ant lėkštės padėkite gabalėlį sviesto ir užtepkite ant duonos.

Sviesto peilis Itsumo

5,40 €

Sviesto peilis Itsumo

A di Alessi (2)
    Sviesto peilis Itsumo

    5,40 €

    Sviesto peilis Itsumo

    A di Alessi(2)
Sviesto peilis Dressed

11,80 €

Sviesto peilis Dressed

Alessi (7)
    Sviesto peilis Dressed

    11,80 €

    Sviesto peilis Dressed

    Alessi(7)
Lėkštė Taika raudonos spalvos 22 cm

37,70 €

Lėkštė Taika raudonos spalvos 22 cm

Iittala (4)

5. Patiekalų pagardinimas

Vienas iš labiausiai paplitusių ir iš dažniausiai daromų klaidų prie stalo yra ta, kad maistas pagardinamas prieš jo paragaujant. Tai rodo, kad nepasitikima maistą ruošiančio asmens įgūdžiais. Paragavę patiekalą galime jį lengvai pagardinti druska ar pipirais, tačiau prašyti papildomų prieskonių, kurių nėra ant stalo, laikoma prieštaravimu „savoir-vivre“ taisyklėms.

Taip pat skaitykite!

Svarstote, kaip paruošti stalą vakarėliui? Kaip išdėstyti lėkštes ir stalo įrankius? Žvilgtelėkite į FA žurnalą: Stalo paruošimas. Kaip išdėstyti stalo įrankius ir lėkštes?, kuriame rasite daugybę patarimų, susijusių su stalo serviravimu.

Esame įsitikinę, kad, pasinaudoję mūsų pateiktais praktiniais patarimais apie „savoir-vivre“ principus prie stalo, išmokote valgyti estetiškai ir elegantiškai.

Dalintis